Udržitelnost budov

V posledních letech se udržitelnost stala velmi populárním tématem. Jedním z důvodů, proč se stala tak popularní je pravděpodobně fakt, že je prospěšná jak pro společnost, tak i pro životní prostředí.

Přestože existují jasné důkazy o finančních přínosech, které udržitelnost přináší, vlastníci budov se často obávají vysokých nákladů na její zavedení (zejména u starších budov). Další problém spočívá v tom, že i nové budovy jsou stavěny, aniž by se uvažovalo o jejich budoucí údržbě, což ztěžuje ekologické řízení těchto zařízení.

Preventivní údržba

Společnosti často ztrácí čas a peníze tím, že nevyužívají plný potenciál svého vybavení, před tím než jej musí vyměnit. Tomu lze však zabránit prováděním preventivní údržby. Správná údržba umožňuje společnosti používat jejich vybavení déle, a tím se vyhnout zbytečným výdajům.

Nejlepším způsobem, jak udržet krok s údržbou, je výběr správného fm softwaru, který vám umožní sledovat věk zařízení, historii údržby a připomene vám, kdy je třeba provést další kontrolu. Další výhodou automatizovaného softwaru je, že není potřeba všechno dokumentovat na papíry, které by se mohly ztratit nebo omylem vyhodit.

Certifikace udržitelnosti

Je nezbytné rozpoznat udržitelnou praxi FM jako klíčovou součást zvyšování organizační konkurenceshopnosti.

V průměru třetina všech zákazníků se zajímá o dopad na životní prostředí u společností, které podporují. Proto společnosti, které se zajimají o udržitelnost, nejen šetří náklady na energii, ale mohou také přilákaz nové zákazníky.

Pro získání certifikátu udržitelnosti musí budova splnit mnoho kvalifikací. Tento náročný proces vám však správný fm software velice usnadní.

U starších zařizení může být nutná výměna nekterých významnych stavebních prvků, aby byla budova šetrnější k životnímu prostředí nebo aby získala certifikaci jako LEED (USA), BREEAM (UK), DGNB (Něměcko) nebo SBToolCZ (ČR).

Každodenní operace

Implementace softwaru za účelem snížení spotřeby energie a vody je zásadní. Sledováním a řízením spotřeby elektřiny a spořeby vody mohou mít správci zařizení pozitivní dopad na životní prostředí a zároveň snižovat náklady na údržbu.

Jedním z nejjednodušších vylepšení, které může každá společnost implementovat, prakticky bez jakychkoliv nákladů, je recyklace. Přestože se jedná o velmi jednoduchý koncept, zdá se mít pozitivní dopad jak na životní prostředí, tak i na zaměstnance.

Mohlo by Vás také zajímat: