Revize klimatizačních systémů

Revize klimatizačních systému je nutno provádět pravidelně, podobně jako revize výtahů nebo plynových kotlů, důležitým faktem, který ovlivňuje četnost provádění kontrol, je chladící výkon. Na základě chladícího výkonu se klimatizační systémy řadí do dvou kategorií. Do první kategorie řadíme výkon od 12 Kw do 100 Kw a druhá kategorie je tvořena klimatizačními systémy s výkonem nad 100Kw.

První kontrola po uvedení do provozu je v rámci první kategorie potřeba po 10 letech a v rámci druhé kategorie po 4 letech. Další kontroly se liší podle toho, jestli je systém trvale monitorován či není.

Za trvalý monitoring je považováno elektronické monitorování klimatizačního systému, kde jsou především hodnoty spotřeby energie a parametry teploty, vnitřního vzduchu a průtoku přiváděného a oběhového vzduchu průběžně elektronicky předávány řídicímu systému klimatizačního systému, který je vyhodnocuje a na jejich základě upravuje provoz klimatizačního systému. Pokud je systém monitorován pravidelně v obou kategoriích je další kontrola opět provedena po 10 letech. Naopak další kontrola systému, který není monitorován, je třeba po 10 letech v kategorii první a v kategorii druhé po 4 letech.

  Přehled četnosti revizních kontrol dle vyhlášky č. 193/2013 Sb. o kontrole klimatizačních systémů a zákon č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií:

Chladící výkon První kontrola po uvedení systému do provozu Další kontroly při trvalém monitoringu Další kontroly u systému bez trvalého monitoringu
Od 12 Kw do 100 Kw 10 let 10 let 10 let
nad 100 KW 4 roky 10 let 4 roky

 

Mohlo by Vás také zajímat: