Revize výtahů

U výtahů se provádí kontroly pravidelně, které se řídí tím, kdy byl výtah uveden do provozu. Dle doby, kdy byl výtah zprovozněn se dále dělí do dvou kategorií, které jsou posány dále.

Do první kategorie se řadí výtahy uvedené do provozu po 31.12.1992 a do druhé kategorie řadíme výtahy uvedené do provozu před 1.1.1993. Dále je důležité, o jaký druh výtahu se jedná.

Máme výtahy určené k přepravě osob nebo osob a nákladů v budovách s převažujícím volným přístupem veřejnosti, pokud je výtah řazen do první kategorie, je třeba kontrola každé 3 měsíce,pokud do druhé kategorie, je kontrola nutná každé 2 měsíce. Dalším typem je výtah určený k přepravě osob nebo osob a nákladů v budovách používaných z velké části uživateli budovy, ale omezeným přístupem veřejnosti. Výtah spadající do první kategorie je třeba kontrolovat každé 4 měsíce a výtah druhé kategorie každé 3 měsíce. Posledním druhem jsou výtahy určené pouze k dopravě nákladů a malé nákladní výtahy, kde je prohlídka nutná v rámci první i druhé kategorie každých 6 měsíců.

Pozn.: Pokud byla u výtahů kategorie II. odstraněná rizika, které spadají do části vysokých rizik uvedených v příloze A normy ČSN 27 4007. Mohou být lhůty prodlouženy na dobu dle kategorie I.

Mohlo by Vás také zajímat: