Revize komínů (spalinových cest)

U komínů a kouřovodů se revize neprovádí pravidelně jako u jiných technických zařízení budov, ale pouze ve specifických situacích jako je výměna či instalace nového spotřebiče paliv, změna druhu paliva, po požáru nebo vzniku podezřelých trhlin na tělese apod.

Pravidelně se ale provádí kontroly a čištění spalinových cest, a to jako nutné preventivní opatření požáru a ochrana majetku. Kontroly komínů a kouřovodů je možno provádět kdykoliv v ročním období, ideálně však v letních měsících, kdy se netopí.

Pro čištění je nejvhodnější období před začátkem topné sezóny. Lhůty čištění a kontrol spalinové cesty závisí na výkonu spotřebiče, druhu paliva a provozu a podrobně je definuje Příloha č. 2 k Vyhlášce č. 34/2016 Sb., o čištění, kontrole a revizi spalinové. Revize provádí revizní technik komínů nebo spalinových cest. Kontrolu a čistění provádí odborně způsobilá osoba, která má živnostenské oprávnění v oboru kominictví. Spalinovou cestu pro odtah spalin od spotřebičů na pevná paliva s jmenovitým výkonem spotřebiče do 50 kW včetně může čistit majitel svépomocí, pokud si vede provozní deník s termíny o provedeném čištění.

Mohlo by Vás také zajímat: